6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Спас Русев вече официално е собственик на “Булсатком”

Повече от година след като дружеството на предприемача Спас Русев Viva Corporate Bulgaria (“Вива Корпорейт България”) обяви, че е собственик на най-големия български доставчик на сателитна телевизия “Булсатком”, това вече официално е решено, съобщи изданието “Капитал” във вторник. Най-сетне офертата на Русев е предпочетена от кредиторите на компанията след оспорването на сделката от основателя на оператора и акционер Пламен Генчев.

Промяната на собствеността ще стане чрез смяната на кредиторите с дружеството на Русев, което е заявено за вписване в българския и британския търговски регистри. Новият договор за кредитиране е за 126.500 млн. евро, става ясно от документите в българската Агенция по вписванията, което предполага, че това е цената на сделката.

За сателитния оператор кандидатстваше и чешката инвестиционна група PPF, която у нас притежава мобилния оператор Yettel (“Йетел България”) и телевизията бТВ и придобиването на “Булсатком” би ѝ позволило да започне да предлага телевизия.

Контролът над “Булсатком” опитваше да си върне и съоснователят на дружеството и миноритарен акционер с около 20% Пламен Генчев. Той оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова опция да е предпочитан купувач. Така той се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София, чрез която беше назначен временен синдик. Този ход обаче явно само е успял да отложи, но не и да блокира продажбата, припомня “Капитал”.

С оздравяването акционерите имаха за цел да могат да излязат от инвестицията си след време. Инвеститори в британското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния собственик на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд – Integral.

Спас Русев е потвърдил сделката пред изданието, но е отказал подробности за финансовите ѝ параметри, освен че плащането става с негови лични средства и заеми от международни финансови институции. От думите му става ясно, че текущите му намерения са да укрепи финансово “Булсатком”, но същевременно да оцени потенциална продажба на активи, които не са основни за оператора и с които ръководството дори е смятало да се разпореди. Няма да има смени в мениджмънта, непосредствено ще се работи за подобряването на текущия продукт и услуги, предлагани от “Булсатком”, а дългосрочно ще се обмисля предлагането на допълнителни услуги, казва Русев, който до преди няма и месец бе в надзора на телекома “Виваком”, чийто собственик бе допреди да го продаде на “Юнайтед груп”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини