Спецпрокурор по дело срещу Тръмп хвърли оставка

Специалният прокурор по делото за намеса на бившия президент Доналд Тръмп в президентските избори през 2020 г. в щата Джорджия Нейтън Уейд подаде оставка с мотива, че не може да продължи да работи заедно с окръжния прокурор Фани Уилис, с която е имал любовна връзка, съобщиха агенциите, като се позоваха на американски медии.

Уейд е изпратил официално писмо до Уилис, в което посочва, че постъпва „в интерес на демокрацията, от преданост към американския народ и в името на това работата“ по делото срещу Тръмп да може да продължи час по-скоро. Уилис, която е имала любовни взаимоотношения с Уейд, е приела оставката и похвали „професионализма и личните му качества“ като специален прокурор.

Преди това съдия Скот Макафи реши да не отстранява Уилис от делото, но прие за неуместни взаимоотношенията ѝ с Уейд и постанови, че единият от тях трябва да си направи самоотвод. Ен Би Си отбелязва, че ако това е била Уилис, работата по делото е можело да бъде прекратена за неопределено време.

През януари един от обвиняемите по делото – Майкъл Роман – поиска Уилис да бъде отстранена заради връзката си с Уейд.

Преди това адвокатите на Тръмп поискаха от съда в окръг Фултън да прекрати делото за намеса на бившия президент в изборите през 2020 г. на основание, че като бивш държавен глава той се ползва с имунитет срещу съдебно преследване. Срещу милиардера републиканец беше внесен обвинителен акт от 11 точки, включително за фалшифициране и опит за склоняване на длъжностно лице да престъпи клетвата си с цел да бъде обърнат резултатът от гласуването на президентските избори в щата през 2020 г.

„Любовникът на Фани Уилис си тръгва позорно“, коментира Тръмп в социалните мрежи решението на Уейд да се оттегли и отново заяви, че цялото дело цели да навреди на кампанията му за преизбиране като президент през ноември. Бившият президент отрича да е извършил каквито и да било закононарушения.

Адвокатите на Тръмп заявиха, че уважават решението на съда, но добавиха, че съдията не е „отдал дължимата важност на неправомерното прокуроско поведение на Уейд и Уилис“.

Четете още

Избор на редактора