4.1 C
София
петък, 9 декември, 2022

Спипаха “Дебелия Леонард”, който завлече US флота с $35 млн.

Малайзийският бизнесмен, който завлече с милиони долари военноморските сили на САЩ в най-големия скандал за измами, бе заловен отново, след като избяга от домашен арест преди две седмици, съобщи BBC.

Леонард Глен Франсис, известен като “Дебелия Леонард”, беше заловен във Венецуела при опит да се качи на полет за Русия.

Той се укриваше от 4 септември, когато избяга от дома си в Калифорния, като отряза гривната на глезена си.

За ареста му беше издадена глобална заповед на Интерпол, докато властите на САЩ се опитваха да го проследят.

В сряда 57-годишният мъж беше арестуван на летище Симон Боливар де Майкетия от венецуелските власти.

Интерпол казва, че той е влязъл в страната от Мексико чрез междинно кацане в Куба. Предстои той да бъде екстрадиран обратно в САЩ.

Франсис избяга от домашния арест само седмици преди да бъде осъден за престъпленията си. През 2015 г. той призна за обвинения в подкупи и корупция и беше свидетел-сътрудник на прокурорите.

Властите му позволиха да бъде задържан у дома си в Сан Диего, тъй като през последните години е имал пристъпи на лошо здраве, включително рак на бъбреците.

На 4 септември обаче полицията отишла в къщата му, след като били открити проблеми с GPS гривната му.

„При пристигането си забелязаха, че няма никой вкъщи“, каза тогава пред репортери говорителят на американския маршал Омар Кастило. Съседи казаха, че камиони за извозване са влизали и излизали от имота през последните седмици, добави той.

Неговото повторно залавяне е последната глава в смущаващ скандал за американския флот. Министерството на правосъдието на САЩ го описа като колосална измама, включваща десетки милиони долари.

Франсис беше мозъкът на мащабна схема за подкупи, която работеше чрез неговата базирана в Сингапур компания, която обслужваше тихоокеанския флот на американския флот.

Прокурорите твърдят, че той е ощетил флота в размер на 35 милиона долара (30 милиона британски лири) и е натоварвал офицерите с пари в брой, гурме ястия, пури, редки алкохолни напитки и секс партита в луксозни хотели.

Той беше арестуван през 2013 г. и се призна за виновен през 2015 г. в предлагането на 500 000 долара (£444 000) подкупи на офицери от флота, за да насочат официална работа към неговите корабостроителници.

Десетки военноморски офицери на САЩ също са замесени. Четирима са осъдени досега, а най-малко 27 други изпълнители и служители са се признали за виновни за получаване на подкупи.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини