На границата спипаха хероин за 16 млн. в матраци

Намереният на  ГКПП Капитан Андреево хероин е на парична стойност 16 милиона лева, съобщи БНР.

Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на „Капитан Андреево“ на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са приложили метод – анализ на риска. Чрез рентген в тези 156 матраци са забелязани особени уплътнения. Там са открити 618 пакта с вещество, което е реагирало на хероин.

От службите обясняват, че задържаното количество от 400 кг е рекордно за последните години, но искам да припомня, че на „Капитан Андреево“ през 2018 г. е заловена пратка хероин от 712 кг за 46 милиона лева. Образувано е досъдебно производство. Обвинен е 63-годишен турски гражданин, който е управлявал превозното средство.

На „Капитан Андреево“ работят и представители на чужди служби. От началото на март има двама американци, които са представители на Общата агенция за митници и гранични власти на САЩ – единият е граничен полицай, другият – митничар.Те участват в съвместни екипи и предимно работят за предотвратяване на различни видове контрабанди през граничния пункт.

В момента тече съвместен брифинг на Людмила Петкова – финансов министър и вицепремиер, Калин Стоянов – вътрешен министър, Иван Стоянов – окръжен прокурор, Георги Димов – директор на Митниците и Румен Спецов – директор на НАП.

Акцията днес идва близо месец, след като на кораб в пристанище „Бургас“ бяха открити 170 килограма кокаин – най-голямата такава пратка, пресечена на пристанището. Операцията тогава беше оповестена от вече бившия ръководител на агенция „Митници“ Петя Банкова, която седмица по-късно се оказа обвиняема в рамките на престъпна група за контрабанда и в момента е в ареста.

Четете още

Избор на редактора