Спор за външния министър може да провали ротацията

Не виждам повече компромиси назад, които може ГЕРБ да направи. Изходът е Мария Габриел да е и външен министър, Денков – специален вицепремиер и министър на образованието. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с ротацията и искането академик Николай Денков да оглави Министерство на външните работи. Борисов бе категоричен, че до този момент имат спор с тях само за външния министър и Министерство на външните работи.

Ние до този момент направихме огромен компромис. От първа политическа сила си дадохме мандата, дадохме си премиера, дадохме министри само на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ , цялата изпълнителна власт, всички областни управители са техни. ГЕРБ има девет, коментира Борисов.  Той припомни, че в меморандума, който са подписали, ясно е описано, че г-н Денков е безспорен, много добър вицепремиер и министър на образованието. Това имаме, заяви Борисов.

Успехите на външно министерство се дължат на контактите на Мария Габриел, добави Борисов и заяви, че в МВнР няма нито едно друго назначение на ГЕРБ.

В отговор на въпрос има ли сътресения в сглобката, Борисов коментира, че сътресения – не, но спорове – много.

След пет избора решихме да направим подобно формирование. В началото говорихме за един месец, за три месеца, да приемем бюджета, Плана за възстановяване и устойчивост. Впоследствие това се превърна в работеща  структура и към момента не виждам как би била заменена с нещо по-добро, имайки предвид и служебните правителства. За разлика от колегите, аз много внимателно си меря думите, защото всички проблеми, които има в изказванията на опозицията, са свързани с непремерени думи или действия. След това много трудно се отричат, много трудно се перефразират. Написаното остава – думите отлитат.

За разлика от тях аз няма да чертая днес червени линии. По думите на Борисов в неделя са имали много сериозен разговор с Кирил Петков, Асен Василев, Денков, Мария Габриел, Христо Иванов, Атанасов, Делян Пеевски.

Поставянето на червени линии от страна на колегите с нищо не помага на взимането на крайно решение. В края на краищата и ротацията не е на всяка цена. Ние не можем да влизаме и говорейки да чуваме от медиите червени линии, които ако не станат, значи пада правителството, добави той.

Борисов посочи, че цитира колегата си Кирил Петков, който е казал, че тяхното решение на тяхната група партии е, ако Денков не е външен министър – да няма такава ротация.

Четете още

Избор на редактора