Левите партии в България станаха твърде много – положението е „много войводи, малко четници“, сподели пред bTV евродепутатът и бивш премиер на страната Сергей Станишев mо повод листите за предстоящия европейски и национални избори.

„Първи май за левите хора винаги е оптимистичен ден. Принципно левицата е оптимистична – идеологията на лявото е свързана с промяната на света към по-добро, той да бъде по-справедлив, правата на всеки човек да са защитени, условията на труд да са добри, како и доходите. Това са каузи, които касаят всеки един българин“, поясни той.

Според него, ако се погледне реалността, тя не е толкова оптимистична, предвид предстоящите избори. Той припомни, че още преди месец се е обърнал публично към всички леви партии, които са станали твърде много, че „единственият шанс за достойно представяне на лявото в европейските избори е широко ляво-центристко обединение“.

Сергей Станишев отчете със съжаление, че този „изпит не беше издържан от левите лидери“.

„Както се казва у нас: „много войводи, малко четници“. Вижте какво става сега – има четири леви листи за изборите, които се борят за гласовете на българите. Може да се окаже, че тези четири листи ще се борят за 3 мандата от 17 в Европейския парламент. Това е много тъжно“, поясни той.

Според него европейските избори са съдбовни, но те ще бъдат „захлупени от грозната национална кампания, която не носи никаква визия за бъдещето“.