Грипна епидемия в област Стара Загора. До 23 януари

Грипна епидемия е обявена в област Стара Загора заради повишеното ниво на заболяемост от остри респираторни заболявания и грип на територията на областта. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 17-и до 23 януари. Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са Стара Загора – за периода 17 – 23 януари, Шумен – за периода 13 – 18 януари, и Бургас – 12 – 17 януари.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Преустановен е учебният процес. Лечебните заведения следва стриктно да спазват нормативните изисквания за превенция и контрол на вътреболнични инфекции, включително засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че е препоръчително носенето на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път.

РЕКЛАМАspot_img