Стачка в Холивуд. Спират снимките на филми

Гилдията на екранните актьори обяви, че ще стачкува, отбелязвайки началото на най-голямото затваряне, което Холивуд е виждал от 40 години, съобщи Би Би Си.

Синдикатът иска стрийминг гигантите да се съгласят на по-справедливо разпределение на печалбите и по-добри условия на труд.

Отказът означава, че 160 000 изпълнители ще спрат работа.

Снимките на популярни сериали като „Странни неща“ и „Историята на прислужницата“ вече спряха. Новите сезони на телевизионните сериалите обикновено започват през септември и големите телевизии вече готвят програмни схеми, в които да ги заместят с различни реалити формати.

Студиата, естествено, критикуват стачката. Казват, че са предложили значително подобряване на условията на труд. Актьорите и сценаристите обаче искат по-високо базово заплащане. Настояват още работодателите да покриват поне част от пенсионното и здравно осигуряване. Проблем са и компютърно генерираните образи. Актьорите казват, че лицата им може да бъдат използвани без разрешение и без да им се плати.

Стачката идва в момент, в който гиганти като Дисни, Комкаст, NBC Юнивърсал и Парамаунт вложиха стотици милиони в стрийминг услуги, които още не са започнали да им носят печалби.

Четете още

Избор на редактора