Стачка на моряците затвори пристанищата в Гърция

Фериботите в Гърция останаха днес в пристанищата поради стачка, организирана от синдиката на моряците след трагичната смърт на пътник, блъснат във водата от членове на екипажа на ферибот на пристанището на Пирея, съобщи АФП.

„По повод на ужасните събития, случили се на борда на кораба „Блу хърайзън“, довели до трагичната смърт на пътника Андонис Кариотис, синдикатът призова за 24-часова стачка в сряда, съобщава местният печат.

качи на ферибот в последния момент, когато корабът тръгвал от пристанището в Пирея на път за Крит миналия вторник. Членове на екипажа се опитали да му попречат да се качи. Един от тях го бутнал и той падна в морето, показва видео, което шокира цяла Гърция.

Въпреки виковете на пътниците фериботът е напуснал пристанището и никой от екипажа не е опитал да спаси човека, който се удавил, предаде БТА.

Профсъюзът на моряците обаче осъди „всеобщите обвинения срещу всички гръцки моряци“, които работят извънредно в нарушение на трудовите права, а това „математически води до заплаха за сигурността на корабите и пътниците.

Инцидентът предизвика голямо вълнение в страната. Премиерът Кириакос Мицотакис изрази „отвращение и ужас“ от „шокиращото събитие“.

Министърът на корабоплаването подаде оставка в понеделник и четирима членове на екипажа, включително капитанът, бяха обвинени в убийство и съучастие в убийство.

Оставка подаде и генералният директор на спедиторската компания Атика груп (Attica group), собственик на „Блу хърайзън“.

Четете още

Избор на редактора