Стоичков и Балъков в акция за паметник на Трифон

Две футболни фланелки на Христо Стоичков и Красимир Балъков бяха продадени на благотворителен търг във Велико Търново за 12 000 лева. Парите от тях ще отидат за построяване на паметник на техния съотборник от националния отбор Трифон Иванов. Фланелката на Камата достигна цена от 7000 лева, а на Бала – 5000 лева, като след оспорвано наддаване и двете бяха купени от един човек. Освен тях на търга беше продадена и футболна топка с автографите на Стоичков, Балъков, Бончо Генчев, Пламен Николов, Илиян Киряков и треньорът Георги Василев, която футболен привърженик си закупи за 2000 лева.

Благотворителната инициатива се проведе на „Открита сцена Евро 2024/ САЩ  94“, разположена в подножието на паметника „Асеневци“. Пред погледа на много привърженици на футболната игра, Стоичков, Балъков, Бончо Генчев и Георги Василев разказаха спомени за Трифон Иванов и приветстваха инициативата за издигане на негов паметник пред стадиона във Велико Търново.

Христо Стоичков разказа, че приятелството им с Трифон Иванов започва още през 80-те години. „Когато дойде в София Трифон каза, че идва да стане шампион на България. И още на следващата година стана. Беше много сърцат, винаги усмихнат и готов винаги да помогне“, добави Камата. „Той беше истински мъжкар и брутално добър футболист, железен защитник“, продължи Бончо Генчев. „Трифка, ти си не само в нашите сърца. Ти ще останеш завинаги в историята на европейския и на световния футбол“, допълни той. „С Трифчо минаха целите ми младежки години“, включи се и Балъков. „Единственото, което можем да направим сега е да се сещаме за него. Той трябва да остане идол за нашите млади таланти“, каза още Бала и апелира за подпомагане на каузата. Треньорът Георги Василев припомни, че тези футболисти са съпричастни към най-великото постижение на българския футбол. „И аз също бях съпричастен към вашите успехи. Тъгуваме за нашия велик футболист Трифон Иванов, но аз съм сигурен, че сега той ни гледа отгоре“, каза Василев.

На благотворителната проява присъства и дъщерята на Трифон Иванов – Марина, която изрази надежда, че целта, която са си поставили със сестра си още през 2016 година, най-после ще бъде реализирана. „Цялото семейство сме зад идеята“, каза тя и добави, че баща ѝ би се гордял със случващото се на откритата сцена. Също така Марина изрази своята благодарност към всички негови приятели и съотборници, чиято подкрепа усеща постоянно.

Инициаторите на проявата Георги Радев и Александър Карачолев казаха, че за издигането на паметника ще са необходими около 40 000 лева. Той ще бъде от бронз, а височината му ще е около 2 метра. Проектът е на варненски скулптор, а фигурата ще бъде отлята в Пазарджик. Малко по-късно, от сцената беше съобщено, че кметът на Велико Търново Даниел Панов и Общината са заявили готовността си да дадат разрешение за издигането на паметника на избрано за целта място.

Вечерта продължи дълго с много снимки и автографи върху предварително подготвени специално от организаторите шапки, тениски, картички и книги, всички средства от продажбата на които също ще отидат за благотворителната кауза. Преди това в проведена викторина, най-знаещите футболни привърженици се сдобиха и с много награди.

Четете още

Избор на редактора