Стоичков с факела на мира в Рим, утре е мачът в памет на Марадона

Христо Стоичков е с факела на мира във Ватикана. Български и италиански факлоносци предадоха на Кавалера на „Златната топка“ символа, който той ще носи в ръцете си при голямото събитие в Рим утре – Мачът на мира на папа Франциск.

Преди месец Стоичков стана посланик на мира за Европа на церемония в Пазарджик.
„Дошъл съм тук от името на българския спорт и в името на мира по света – написа Стоичков в официалния профил на своя бранд във фейсбук. – Искам да ви предам този така популярен факел. Без мир нищо не е възможно.“

На церемонията по приемането присъства и Негово превъзходителство Богдан Паташев, посланик на България във Ватикана.

Стоичков бе един от първите звездни футболисти, пристигнали във Ватикана за двубоя, който ще е в памет на гениалния Диего Марадона. Сред тях да бъде и най-големият син на идола, носещ същото име, който получи от Стоичков факела на мира.

„За мен е голяма чест да получа покана от папа Франциск за събитието – коментира Стоичков- – Ще се видим с много приятели и няма как да не си припомним истории, които имаме с незабравимия дон Диего.“

Сред най-знаменитите имена, които са потвърдили участие, са кавалери на „Златната топка“ и световни шампиони в лицето на Роналдиньо и Фабио Канаваро, голмайстор №1 в историята на мондиалите Мирослав Клозе, великият вратар Джанлуиджи Буфон, европейските клубни шампиони Чиро Ферара и Ерик Абидал, носителят на „Златната обувка“ за голмайстор на Стария континент Чиро Имобиле, уточнява Труд.

Ден преди Мачът на мира за „Стадио Олимпико“ бяха продадени над 50 000 билета. Преди него световните звезди ще бъдат на аудиенция при папа Франциск.

Четете още

Избор на редактора