Столична община прекрати Луковмарш, ама не съвсем

Столичната община забрани провеждането на Луковмарш. Заповедта на общината е издадена, след като от столичната полиция е получено уведомление до кмета Васил Терзиев, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на възпоменателно траурно шествие в памет на ген. Христо Луков, което не е съгласувано от Столичната община.

Това шествие е различно от тръгналото от пл. „Света Неделя“ по-рано днес.

Съгласно заповедта на общината полицията трябва да осигури обществения ред.

Столична община е издала писмо, с което съгласува само възпоменателна церемония със събиране на ул. „Тракия“ 1, където е живял ген. Луков и където е застрелян. Съгласувателното писмо на общината е било обжалвано пред Административен съд – София-град и е било обявено за нищожно от съда.

Стотици млади хора, облечени в черно и развяващи българския трикольор, тръгнаха от площада пред катедралата „Света Неделя“ по софийските улици. Фактически това е „Луковмарш“, който беше забранен от Столична община, предаде БГНЕС.

Те искат да се премахнат всички комунистически паметници, както и да се преименуват улиците и градовете, които носят имена на комунистически герои.

Четете още

Избор на редактора