Столичният общински съвет без шеф поне до 25 януари

Столичният общински съвет отмени днешното си заседание за 25 януари. Предложението за отмяна беше направено от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, който посочи, че в момента са в ход разговори, които дават надежда, че заедно с кмета на София Васил Терзиев може да се намери консенсус за това кой да бъде председател на съвета.

По думите на Контрера 25 януари е подходяща дата, за да могат общинските съветници да имат две седмици, в които чрез разговори да намерят консенсус по темата. Направеното предложение за отмяна на заседанието беше гласувано с 56 гласа „за“ и един – въздържал се.

Днешното заседание беше шестият опит за избор на председател, след като на 18 декември 2023 г. петият опит беше неуспешен, уточнява БТА. Тогава бяха проведени две гласувания между кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България “ („Спаси София“) – Грети Стефанова и кандидата на „Има такъв народ“ – Пламен Данаилов.

Вчера, пред журналисти Контрера обясни, че са провели втори кръг от консултации. Той посочи, че на тази среща от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) (Спаси София) , заедно с кмета на София Васил Терзиев, са направили предложение за ротационно председателство в Столичния общински съвет (СОС) в срок от една година.

Контрера посочи още, че по време на срещата, заедно с общинския съветник от „Синя София“ Вили Лилков, са направили предложение, което е подкрепено от ИТН, за временен председател на СОС до приемането на бюджета. По думите на Контрера тяхното предложение и това на ПП-ДБ (Спаси София) в момента са „на масата“ и правят консултации заедно с всички групи от СОС кое да бъде подкрепено и под каква форма.

Четете още

Избор на редактора