Стоянов: Оградата не върши работа, трябва ни 3-метрова бетонна

Оградата по границата с Турция е с дупки, тя е ненадеждна. Трябва ни съвсем друго съоръжение, с бетонни стени и прегради с три метра височина.

Това заяви в ефира на btv служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод трагичния инцидент от тази нощ, когато граничен полицай загина след стрелба от неизвестно засега лице. Заедно със служителя на МВР е патрулирал и военнослужещ, който не е пострадал.

Министър Стоянов бе категоричен, че в момента преградното съоръжение по границата с Турция не върши нужната работа. Мигрантите правят дупки, много са изобретателни, а дори и камерите са поставени на малка височина и не обхващат голям периметър, стана известно от думите му.

Освен това видеонаблюдението е насочено към българската граница, а е по-добре да е обърнато към турската страна, каза Стоянов – за да се вижда какъв е подходът на мигрантите.

Височината, на която са поставени камерите, не е достатъчна. Това съоръжение в този вид е, меко казано, ненадеждно. Ако камерите са по-нависоко, ще може да се вижда и по-надалеч.

Няма да стане с кърпене, трябва да се помисли за друго съоръжение, с бетонни стени, с прегради с височина три метра. Справяме се с мигрантския натиск, но се справяме с цената на човешки животи, коментира още военният министър.

Димитър Стоянов не скри, че част от задълженията на военнослужещите по граница е и „кърпенето“ на оградата. Близо 40 военни в момента се занимават с това, други над 150 служители на Министерството на отбраната също са командировани по границата.

Мигрантският поток е силен. Мигрантите проявяват изобретателност, но това, че натискът е силен, не значи, че е пропуснат, каза още военният министър.

Четете още

Избор на редактора