Стоянов призна, че познава арестуваните за контрабанда

Бойко Рашков запозна мен и ръководния състав на МВР със Стефан и Марин Димитрови, коментира служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред медиите в парламента преди изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуална роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях.

„Познавам ги от министерството, Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях, ръководния състав“, заяви министър Стоянов. Той добави, че те са били доста често в министерството, предимно Стефан Димитров.

На въпрос дали е знаел с какво се занимават Димитрови, Калин Стоянов отговори: „Хора, като вътрешния министър, който видиш при него, независимо в какво качество е там, всеки го възприема като едва ли не, като някаква чиста монета, че тези хора са доста близки до министъра, още повече, че се случваше доста често“.

Министър Стоянов каза още, че е разпитан от прокуратурата, основно, по думите му, за назначения, които не се случиха в Областната дирекция на МВР в Хасково.

На въпрос дали Асен Василев е искал от него да бъде назначен конкретен директор на ОД на МВР – Хасково, министър Калин Стоянов отговори положително. „Няма как да ме принуди както той, така и всички останали, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат да назнача който да било, където и да било, на каквато и да било длъжност, така че Асен Василев също не успя. Да, имаше виждане за един човек, за който той каза, че аз мога да разчитам на него, но това не се случи“, каза Стоянов.

Калин Стоянов посочи още, че има информация за срещи в дома на Бойко Рашков, състояли се в минал период, където са се разпределяли задачи на всеки от присъстващите как той да бъде дискредитиран до ротацията, за да не остане на поста министър. По думите на Стоянов, след разпределянето на задачите е започвало и кадруване – кой ще бъде министър, кой заместник-министър, кой ще бъде шеф на еди-коя си служба и така нататък. Стоянов предположи, че е в процес на изясняване дали на тези срещи е присъствал Живко Коцев.

Относно бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, министър Стоянов коментира, че в сряда, 3 април, около 8:30 ч. Коцев е дошъл при него и му е казал, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно Стоянов разбрал, че Коцев е в Софийската градска прокуратура, свързал се е с него, а Коцев му е казал, че иска да си вземе три дни отпуск до петък.

Калин Стоянов коментира още, че същия ден, вечерта на 3 април, от службите са се свързали с него и са му казали, че е добре да бъде в министерството, тъй като ще се извършва обиск в кабинета на главния секретар. Стоянов добави, че след края на процесуалните действия е говорил с Коцев и тогава той е подписал заявление, с което по собствени причини иска да напусне МВР. Калин Стоянов отрече да е оказвал натиск върху Живко Коцев.

Мисля че ще се преборим с явлението купуване и продаване на гласове, каза Стоянов по отношение осигуряването честността на предстоящите избори.

БТА припомня, че на 4 април прокуратурата постанови задържане за срок до 72 часа на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов. Това се случи след акция на Комисията за противодействие на корупцията и Държавната агенция „Национална сигурност“. Образувано бе досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления.

На 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, доскорошен заместник на Живко Коцев.

Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров.  По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и „друго обществено известно лице“, на които се вижда часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов. През последните дни снимките бяха коментирани и от политици.

Гледането на мярката на Марин Димитров бе отложено, тъй като мъжът постъпи в болница, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора