Стрелба в Прага: Най-малко 15 убити и 24 ранени

Най-малко 15 са убити, а 24 ранени при масова стрелба в Карловия университет в Прага.

Полицията твърди, че стрелецът е бил „елиминиран“ и че сградата се евакуира, съобщи BBC. Въоръженият мъж, е бил студент, съобщи полицията.

На този етап можем да кажем, че убитите са най-малко 15, нападателят е сред тях. Пострадалите са 24-ма. Състоянието на деветима от тях е тежко. Ликвидираният е нямал съучастник, съобщават местните власти. Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес.

Полицията смята, че стрелецът е свързан с убийствата на двама души в гора близо до Прага миналата седмица.

Докладите сочат, че инцидентът е станал във Факултета по изкуствата на Карловия университет, разположен на площад Ян Палах. Властите съобщиха, че целият площад и няколко улици около университета са затворени.

„Внезапно чух стрелба“, каза свидетелка, която каза, че е била на мястото на инцидента, пред чешкия idnes.cz.

Имейл до персонала във философския факултет на Карловия университет, видян от Ройтерс, предупреждава персонала за стрелбата. В него пишеше: „Стойте на място, не ходете никъде, ако сте в офисите, заключете ги и поставете мебелите пред вратата, изгасете осветлението“.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на около 500 метра от историческия Карлов мост, туристически магнит.

„Шокиран съм от тези събития“, заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Няма данни за пострадали българи, съобщават от Външно.

Четете още

Избор на редактора