Строшена китара на Кърт Кобейн продадена за $595 000

Китара, разбита на сцената от фронтмена на Nirvana Кърт Кобейн, беше продадена за близо 600 000 долара. Това е няколко пъти повече от първоначалната ѝ оценка, съобщиха от аукционна къща.

На разбития черен Fender Stratocaster не може да се свири, заяви Коди Фредерик от Julien’s Auctions пред АФП по-рано този месец. Той е бил подписан от тримата членове на гръндж групата от Сиатъл, когато те се изстреляха към световна слава.

От аукционната къща заявиха, че са очаквали инструментът да бъде продаден за 60 000 долара на събитието пред публика в Hard Rock Cafe в Ню Йорк.

Вместо това той бе продаден за 595 000 долара, се казва в изявлението на Julien’s и нарича сумата „поразителна“.

„Тук можете да видите счупването в корлпуса, което се е получило, когато той е ударил китарата, и тук долу на дъното“, каза Фредерик пред АФП.

„Когато беше на сцената Кърт Кобейн беше машина. Беше бесен и това се усещаше на сцената. Това се усещаше и по начина, по който се отнасяше към инструментите си.

„Този строшен инструмент от този съкрушен музикант, наистина определяше тази груба и неспокойна епоха в музиката.“

Хитовете на Nirvana, много от които са написани от Кобейн, включват „Come As You Are“, „Lithium“ и пробива през 1991 г. „Smells Like Teen Spirit“ – песен, която се превръща в химн за едно поколение отчуждени тийнейджъри.

Кобейн се бореше с пристрастяване към наркотици и депресия и имаше бурна връзка със съпругата си Кортни Лав.

Още по темата

Избор на редактора