Сунак се извини за политически гаф в Деня Д

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи предизборен дебат по Би Би Си.

Някои британски медии вече нарекоха решението на Сунак да си тръгне по-рано от тържествата по случай 80-тата годишнина от десанта „най-големия политически автогол“ от началото на предизборната кампания. Не го пощадиха и неговите съпартийци, а Пени Мордант, която участва в дебатата по Би Би Си, коментира, че решението е било „напълно погрешно“. Тя все пак отбеляза, че е правилно, че Сунак се е извинил на ветераните и на обществеността, но спорът не трябва да се превръща в „политическа футболна топка“.

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж също не пощади Риши Сунак, но той обвини както консерваторите, така и лейбъристите, че участват в „жалки“ спорове и че няма голяма разлика между двете партии. За разлика от останалите участници в дебата, които бяха напрегнати, Фарадж видимо се забавляваше.

Иначе седмината участници в дебата  си размениха остри реплики по най-чувствителните въпроси като данъци, имиграция, национално здравеопазване и зелена енергия. Все пак основният сблъсък бе между Анджела Рейнър от Лейбъристката партия и Пени Мордант, като в заключителните си слова и двете повториха лайтмотивите на техните партии. Рейнър призова искащите промяна да гласуват за лейбъристите, а Мордант посочи, че който иска сигурност трябва да гласува за консерваторите.

Лейбъристите продължават да водят в анкетите с преднина от повече от 20 пункта пред торите, а „реформаторите“ на Фарадж почти се изравняват с тях, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора