Сурвакари от Батановци и кукери от Ямбол са победители в „Сурва“

Сурвакарите от град Батановци и кукерската група при читалище „Умение 2003” в град Ямбол са големите победители и носители на „Златна маска” в тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник, съобщи БНР.

Наградите обяви на брифинг председателят на журито проф. д-р Николай Ненов- директор на Регионалния исторически музей в Русе.

„Сребърна маска” получават сурвакарите от пернишкото село Люлин и кукерите от карловското село Домлян, област Пловдив.

С „Бронзова маска” журито отличи сурвакарите от село Брежани, община Симитли, област Благоевград и кукерите от село Вресово, община Руен, област Бургас.

Присъдени бяха златни, сребърни и бронзови медали за поддържане и предаване на местната традиция, за атрактивност на група, за маски и костюми, за обучение в традицията, за атрактивна игра, за детски групи, както и много индивидуални награди.

Наградният фонд включва и много специални награди – от кмета на Перник, от областния управител, от Регионалния исторически музей и др.

Купата на Федерацията на европейските карнавални градове отиде при сурвакарите от пернишкото село Ярджиловци, а наградата на публиката при групата от село Равно поле, гр. Елин Пелин.

Тодор Станков от земенското село Елов дол пък е победителят в традиционната томбола от SMS- гласуването. Неговата награда е екскурзия за карнавала във Венеция на 9 февруари.

Четете още

Избор на редактора