10.7 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Съветничка на Тръмп: Той призова за щурма на Капитолия

Доналд Тръмп знаеше, че негови привърженици са въоръжени и ще прибегнат до насилие, когато ги подстрекаваше да щурмуват Капитолия на 6 януари 2020 г. Това заяви Касиди Хътчинсън – помощник на шефа на президентската администрация пред комисията в Конгреса, която разследва щурма.

Комисията провежда серия публични изслушвания, за да изясни има ли експрезидентът Тръмп лично участие в опита да се попречи на Конгреса да потвърди резултата от изборите през 2020 г.

Досега комисията не разполагаше със свидетел, който лично да е знаел какво става в Белия дом преди атаката. Хътчинсън е 6-ият поред разпитан и очевидно запълва пробойните в разследването.

Като помощник на шефа на президентската администрация Марк Медоуз, Касиди Хътчинсън всекидневно разговаряла с него и винаги била близо до Овалния кабинет. На изслушването тя припомни как няколко дни преди щурма Медоуз казвал, че “нещата могат да вземат много гаден обрат”. А когато сутринта на 6 януари съобщили на Медоуз, че на митинга с участието на самия Тръмп са дошли хора с оръжие, той небрежно попитал: “Е, и?”

Хътчинсън твърди също, че президентът разпоредил лично да приберат детекторите за метал около митинга, за да могат да се присъединят въоръжените. Когато спецслужбите се възпротивили на заповедта, той заявил: “Те не са тук, за да навредят на мен, пускайте ги всичките!”

На това сидетелство Тръмп реагира в своята социална мрежа Truth Social: “Не съм искал и не съм настоявал въоръжени хора да слушат моята реч. На кого изобщо може да му хрумне нещо подобно в главата?”

Хътчинсън заяви също, че когато привържениците му тръгнали към Капитолия, Доналд Тръмп искал лично да се присъедини към тях и даже се опитвал сам да подкара президентската лимузина, когато Тайните служби отказали да го возят натам.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини