17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Брюксел одобри седмия пакет санкции срещу Русия

Седмият пакет санкции на ЕС срещу Русия бе одобрен от Съвета на Съюза. Това обяви шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър, цитирана от Нова.

Както вече стана ясно, санкциите включват частично ембарго върху златото, включване на 55 физически и юридически лица в черния списък и разширяване на списъка със забранени стоки с двойна употреба.

“Държавите-членки одобриха нашите засилени и разширени санкции срещу Кремъл”, написа тя.

Санкциите влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Там ще бъдат разяснени и всички подробности за пакета.

По неофициална информация забраната за златото няма да обхване бижутата. Към списъка на стоките и технологиите с двойна употреба, чиито доставки за Русия са забранени, ще бъдат добавени и редица категории.

В черния списък на ЕС пък са добавени редица руски длъжностни лица и бизнесмени, както и мотоклуб “Нощни вълци” и неговият лидер Александър Залдастанов (Хирургът).

Санкциите включват и допълнителни разяснения относно ограниченията върху финансовата дейност на Русия и нейните дружества. Уточнява се, че ЕС не налага никакви ограничения върху търговията на Русия с храни и торове. Със същото решение всички действащи санкции срещу Русия ще бъдат удължени с шест месеца – до края на януари 2023 г.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини