Брюксел одобри седмия пакет санкции срещу Русия

Седмият пакет санкции на ЕС срещу Русия бе одобрен от Съвета на Съюза. Това обяви шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър, цитирана от Нова.

Както вече стана ясно, санкциите включват частично ембарго върху златото, включване на 55 физически и юридически лица в черния списък и разширяване на списъка със забранени стоки с двойна употреба.

„Държавите-членки одобриха нашите засилени и разширени санкции срещу Кремъл“, написа тя.

Санкциите влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Там ще бъдат разяснени и всички подробности за пакета.

По неофициална информация забраната за златото няма да обхване бижутата. Към списъка на стоките и технологиите с двойна употреба, чиито доставки за Русия са забранени, ще бъдат добавени и редица категории.

В черния списък на ЕС пък са добавени редица руски длъжностни лица и бизнесмени, както и мотоклуб „Нощни вълци“ и неговият лидер Александър Залдастанов (Хирургът).

Санкциите включват и допълнителни разяснения относно ограниченията върху финансовата дейност на Русия и нейните дружества. Уточнява се, че ЕС не налага никакви ограничения върху търговията на Русия с храни и торове. Със същото решение всички действащи санкции срещу Русия ще бъдат удължени с шест месеца – до края на януари 2023 г.

Четете още

Избор на редактора