Съдът върна машинното гласуване за балотажа

Върховният административен съд върна машинното гласуване за балотажа на местните избори в неделя. Решението не може да се обжалва.

В петък вечерта ЦИК прие да няма гласуване с машини на изборите за кметове, общински съвети и кметове на кметства, защото получи справка от ДАНС. В нея пишеше, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел стъпка по стъпка изграждането на изходния код на машините, после го е изнесъл с флашка. Според Агенцията, а и според ЦИК това разклащало доверието в гласуването с машини.

Общо 12 жалби срещу решението на ЦИК бяха постъпили в събота, 28 октомври по електронен път от Централната избирателна комисия във Върховния административен съд. Съгласно Изборния кодекс те трябваше да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадени са жалби от „Продължаваме промяната – Демократична България“, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Решението е нищожно, заявиха пред съда адвокатите, представляващи „Продължаваме промяната – Демократична България“. Според тях комисията не е посочила защо не е изчакала да изтече законовият срок, който министерството има да приключи удостоверяването на машините.

„Актът е немотивиран, а административният орган не е посочил в рамките на кои от общо 40-те правомощия, е издал своя акт и е взел своето решение. Справката от ДАНС е присъединена към настоящото производство, в нея не се посочва нарушаване на хипотеза от Изборния кодекс, която да доведе до отмяна на гласуването с машини“, заяви по време на заседанието бившият правосъден министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова.

Четете още

Избор на редактора