Съдът върна отнетите лицензи на Делта гард

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението, с което бяха отнети четири лиценза за частна охранителна дейност на фирмата „Делта гард“. За нея се заговори усилено покрай скандала с „Осемте джуджета“, когато Илия Златанов обяви, че бизнесът му е бил отнет от бившия следовател Петьо Петров, с помощта на МВР и на „Делта гард“, тъй като служители на фирмата са ограничили достъпа му до една от фабриките на компанията му „Изамет“.

На 4 ноември 2021 г. шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) издаде заповед за отнемане на лицензите на „Делта гард“, като основанието беше, че един от собствениците – Димитър Спасов, още през май 2019 г. е бил привлечен като обвиняем за безстопанственост и самоуправство във връзка с охраната на фотоволтаичен парк.

Според Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) издаването на лиценз се отказва, когато собственик или съдружник в дружеството е привлечен като обвиняем (чл. 47, т.5, б „б“), а издаденият лиценз се отнема, ако в 30-дневен срок от привличането като обвиняем, този съдружник или собственик не прекрати участието си в дружеството (чл. 49, ал.1 т. 2).

„Делта гард“ обжалва заповедта, но в началото на 2022 г. Административния съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата. Така казусът стигна до ВАС, който пък миналата година спря делото и се обърна до Конституционния съд (КС), припомня Лекс.бг.

Четете още

Избор на редактора