Съдът в Киев смекчи на 15 г. доживотната присъда на първия осъден руснак

Киевският апелативен съд смекчи присъдата на руския войник Вадим Шишимарин, осъден за убийството на цивилен в Сумска област. Доживотната му присъда е заменена с 15 години затвор, предаде БиБиСи.

21-годишният сержант стана първият руски окупатор, изправен пред съда от началото на руската инвазия в Украйна. На 23 май Соломенският съд в Киев го осъди на доживотен затвор по члена „Нарушение на законите и обичаите на войната“. Той бе признат за виновен в убийството на невъоръжения Александър Шелипов, 62-годишен жител на село Чупаховка.

Още на първото съдебно заседание сержантът призна вината си. В края на юни защитата на Шишимарин подаде жалба срещу присъдата му, а днес апелативният съд взе предвид смекчаващите обстоятелства и я намали драстично.

Събитията от 28 февруари доказано са се развили по следния начин: недалеч от с. Гринченково украинските военни разбили конвой, в който се намирал Шишимарин. Той, заедно с още 4-ма руски бойци, отнели цивилна кола и се опитали да избягат с нея. По пътя видяли Шелипов да говори по телефона, а военен на име Куфаков наредил на Шишимарин да убие мъжа, за да не информира украинските войници за тях. Шишимарин стрелял по него с автомата си и мъжът загинал от огнестрелна рана в главата на няколко метра от дома си.

Защитникът на Шишимарин Виктор Овсянников настоя пред съда, че сержантът се е поддал на натиска на двама души, които смятал за свои командири, и е спазил устава на руските въоръжени сили. Според адвоката 21-годишният военен е изпълнил заповедта формално, надявайки се да не улучи човека.

„Не исках да го убивам. Стрелях, за да се махне от нас“, каза Шишимарин в съда.

Руското министерство на отбраната въобще не коментира ситуацията.

Четете още

Избор на редактора