Съдът касира изборите за кмет в Зидарово

Бургаският административен съд обяви за недействителен избора на кмет на созополското село Зидарово, съобщи БНР.

Там на първия тур на изборите с 10 гласа разлика беше избран кандидатът на местната коалиция „БСП за България“ Христо Бардуков. Дни преди изборния ден той беше нападнат и пребит. Изборните резултати в село Зидарово се оспорват от неговия опонент и дългогодишен кмет на селото, сега издигнат от ГЕРБ, Стойчо Петков.

В мотивите към решението да бъде обявен за недействителен избора на кмет на село Зидарово, Бургаският административен съд посочва, че жалбоподателят  е оспорил протоколите на секционните комисии, а при ръчното преброяване на бюлетините, извършено в съдебно заседание, са установени съществени несъответствия с данните в протоколите. Освен това протоколът на една от секционните комисии е подписан с „особено мнение“ от всички членове на комисията. Ще обжалвам пред Върховния административен съд решението, заяви спечелилият изборите кандидат Христо Бардуков.

Вярвам в българския съд, каза класиралият се на второ място кандидат Стойчо Петков.

За побоя на Христо Бардуков бяха задържани трима души, като от бургаската полиция посочиха, че причина за нападението са неизяснени междуличностни отношения между поръчителя и пострадалия, а не предизборен натиск.

Четете още

Избор на редактора