Съдът обвини двама наши моряци за 300 кг. кокаин

Двама наши моряци остават в ареста, след като им бяха повдигнати обвинения в съда в Лимерик във връзка с конфискуването на кокаин на стойност 21 милиона евро. 300-те килограма наркотик бяха открити на борда товарния кораб „Верила“, собственост на Параходство Български морски флот във вторник.

Българските граждани Камен Петков (35 г.) и Никола Йорданов Пенчев (32 г.), и двамата членове на екипажа на борда на „Верила“, регистриран в Малта, но управляван от България, бяха докарани при засилени мерки за сигурност на специалното заседание на окръжния съд в Лимерик в неделя следобед, съобщава irishtimes.com.

Всеки от мъжете беше обвинен в две престъпления – притежание на кокаин, в противоречие с раздел 3 от Закона за злоупотреба с наркотици от 1977 г.; и притежание на кокаин с цел продажба или доставка, в противоречие с раздел 15 от Закона за злоупотреба с наркотици, 1977 г., в пристанище Фойнс на 19 декември.

Адвокатът на г-н Пенчев, Тед Маккарти, каза, че клиентът му не е кандидатствал за освобождаване под гаранция на този етап, но е потърсил безплатна правна помощ, тъй като клиентът му е човек без средства и не е в състояние да работи. Съдия Алек Габет му предостави безплатна правна помощ и възложи на г-н Маккарти да го представлява.

Адвокатът на г-н Петков Джон Хърбърт каза, че няма въпроси относно ареста и повдигането на обвинение на клиента му, който също не иска гаранция на този етап, а търси правна помощ, тъй като договорът му изтекъл и няма средства. Съдия Габет също му предостави правна помощ и назначи г-н Хърбърт на г-н Петков.

Инспекторът Бари Мантън подаде молба за задържане под стража за двамата обвиняеми, за да се явят отново в окръжния съд в Лимерик на 29 декември. Съдия Габет остави и двамата мъже да се явят отново на тази дата от затвора в Лимерик чрез видеовръзка. Назначил им и преводач на български.

Четете още

Избор на редактора