Съдът освободи журналиста Димитър Стоянов от ареста

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.

43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.

Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП.
Случката се разиграла на улица „Васил Петлешков“ в столичния квартал „Хаджи Димитър“ в понеделник, около 18 часа.
„Установено е, че действията на Димитър Стоянов са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на нападнатия“, твърдят от прокуратурата. Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата“.
Образувано е досъдебно производство по случая. До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Стоянов, при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи – видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска.
Часове преди ареста си журналистът публикува в социалните мрежи пост, в който заяви, че е бил нападнат в гръб в магазина, докато пазарувал, и показва снимка, на която се виждат следи от дране по главата му.
Във вторник, от Асоциацията на европейските журналисти уточниха, че инцидентът е станал, след като журналистът си е извадил медицинско от „Пирогов“ за нападението.

Пред БНР колегата му Атанас Чобанов определи станалото като „провокация“ и го обвърза с разследване на BIRD.BG.

Четете още

Избор на редактора