Съдът освободи от ареста Сали Табаков

Апелативният съд освободи от ареста Сали Табаков и Захир Османов. Според съдебния състав няма доказателства двамата да са извършили каквото и да е престъпление. Сали Табаков е общински съветник от Варна и бивш областен лидер на ДПС-Варна.

Съдът не взе за двамата никакви мерки за неотклонение и постанови Табаков да бъде освободен незабавно от ареста.

Припомняме, че разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията образува досъдебно производство след претърсване и изземване за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Намерени са и са иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Захир Османов са иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева.

Двамата бяха привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Обвиняема по делото е и Албена Михайлова, бивш главен секретар на МОН. На нея прокуратурата е определила гаранция в размер на 5000 лева. Михайлова е подписала договорите за доставка на училищни автобуси от страна на МОН и така е сключила неизгодна сделка, според прокуратурата.

Според Апелативния съд обаче договорите са сключени по законни процедури, като преди това са одобрени от комисия с участието на външни експерти./БНТ

Четете още

Избор на редактора