Съдът остави в ареста британеца, дирен от Интерпол

28-годишният Дейвид Майкъл Бодил остава в ареста. Това определи днес Окръжния съд в Плевен за издирвания с червена бюлетина от Интерпол британец. Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок в Апелативния съд във Велико Търново.

Младият мъж беше арестуван при специализирана полицейска операция в никополското село Любеново вчера. Британските власти го разследват за подготовката на терористични действия, уточнява БНР.

От края на ноември той се мести да живее в къщата на дядо си Филип в Любеново след изявление в социалните мрежи, че е преследван за „нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си“.

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за направата и взривяването на бомба.

Стана ясно, че Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, за последно е живял в Бъкстън, Дарбишър.

Плевенският окръжен съдия Румен Лазаров отчете, че след издадена на 2 март 2020 г. заповед е претърсено жилището на издирвания британец в родината му.

Там са открити вещества под формата на течност и прах, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1,2 кг сяра и 990 мл ацетон, които отговарят на състава на експлозивен черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са намерени в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември миналата година е издадена заповед за задържането му от съдия в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушаване на местния Закон за взривните вещества от 1883 година, касаещо подготвяне и притежаване на експлозиви, и предвижда наказание доживотен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева отчете, че нарушенията на законодателството във Великобритания, за които го издирват властите там, представляват престъпление и според Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че срещу него има производство, което предполага, че може да се укрие.

Затова беше поискана постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Служебният адвокат на британеца се съгласи с доводите на обвинението и че това е единственото възможно развитие към този момент.

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е „само хоби“. „Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя“, сподели той в съдебната зала.

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на съда в Плевен за постоянното задържане в ареста на Бодил. Делото за екстрадиция на британеца ще бъде утре.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора