Конституционният съд отряза Гешев. През 3 месеца на килимчето

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на главния прокурор да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил, съобщава lex.bg.

Те са уредени в две разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които бяха оспорени от обвинител № 1 Иван Гешев.

Решението е прието единодушно. То все още не е публикувано и не са известни мотивите на конституционните съдии.

В искането си до КС Иван Гешев посочи, че с правилника си Народното събрание недопустимо е разширило конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушило принципа за разделението на властите.

„Колкото и да не му се иска, Гешев ще трябва да се отчита пред Народното събрание на Република България. И то на всеки 3 месеца! Стъпка по стъпка към прозрачност и отчетност на главния прокурор. Предстои публикуване и на Закон за изменение и допълнения на Закона за съдебната власт за търсене на отговорност от главния прокурор за извършени от него престъпления“. Това написа във фейсбук профила си Лена Бориславова.

Четете още

Избор на редактора