5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Съдът отряза поредната жалба на “Евролаб 2011” за Капитан Андреево

Върховният административен съд остави без разглеждане искането на „Евролаб 2011“ ЕООД за спиране действието на постановлението на Министерски съвет, с което на 13 октомври 2022 г. ГКПП „Капитан Андреево“ беше включено в списъка на стратегическите обект от значение за националната сигурност.

Постановлението е прието на основание чл. 41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за Държавната агенция “Национална сигурност“. Съгласно разпоредбата, стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, се определят от Министерския съвет в единен списък и тези обекти и дейности са част от критичната инфраструктура на страната.

Върховните магистрати приемат, че безспорно оспореният подзаконов нормативен акт е такъв, с който непосредствено се осъществява сигурността на страната, а съгласно чл.128, ал.3 от АПК, този вид административни актове не подлежат на съдебно обжалване. Следователно, жалбата на „Евролаб 2011“ ЕООД е процесуално недопустима и не подлежи на съдебно обжалване.

Процесуалната недопустимост на жалбата обуславя и процесуалната недопустимост на  искането за спиране на предварителното изпълнение, поради което също следва да бъде оставено без разглеждане.

Определението по административно дело 10211 от 2022 г. може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини