Съдът отхвърли иск на Градев срещу БФШ 2022

Софийският районен съд отхвърли вчера иска на Георги Градев срещу Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) за клевета. Г-н Градев претендираше, че е бил оклеветен в публикация на БФШ 2022. Съдът обаче не откри доказателства в подкрепа на твърденията му и постанови, че публикацията на БФШ 2022 е била основателна и в рамките на допустимото свободно изразяване. Освен това съдът осъди г-н Градев да заплати на БФШ 2022 480 лв. разноски за адвокатско възнаграждение.

БФШ 2022 приветства решението на съда като потвърждение на нейната позиция, че е действала добросъвестно и в съответствие със закона.

“Федерацията ни винаги е действала прозрачно и отговорно, и се радваме, че българският съд отхвърли поредните неоснователни претенции към нас. Нашият фокус винаги е бил развитието на шахмата и неговото популяризиране сред българското общество. Убедени сме, че повишаването на интереса към тази красива мисловна игра ще донесе множество ползи на цялото общество и е жалко, че подобни атаки ни принуждават да хабим енергия и ресурси, отклонявайки се от основната си цел“ – заяви доц. Венета Петкова, президент на Българската федерация по шахмат 2022.

Занапред БФШ 2022 ще продължи да защитава своята репутация и да работи за развитието на българския шахмат. Неин фокус ще си остане държавният спортен календар, който междувременно навлиза в решителната си фаза. Предстоят редица шампионати и купи, като тяхното провеждане при най-добрите условия за игра и награден фонд остава приоритет за БФШ 2022.

Четете още

Избор на редактора