Съдът решава да пусне ли Васил Божков от ареста

Софийският апелативен съд днес решава дали да наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на Васил Божков, или да го пусне срещу по-лека мярка.

Срещу бизнесмена са повдигнати 19 обвинения – включително за ръководене на престъпна група от януари 2014 г., създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията касаят нарушения на Закона за хазарта. Прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева.

Съдия Христинка Колева прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен във връзка с укриването на такси от хазарт. Съдът посочи още, че има доказателства за предлагани от него подкупи на висши длъжностни лица, като председатели на Държавната комисия по хазарта и служители на комисията. Бизнесменът давал подкупите, за да плаща по-ниски такси, за да пречи за издаването на лицензи на негови конкуренти или за отнемаме на вече издадени лицензи.

След повече от тригодишно укриване в Дубай Божков се върна в София на 25 август и беше задържан на летището.

Четете още

Избор на редактора