Nexo ще съди България за над 1 млрд. евро

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект. Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в първото си интервю в ефира на NOVA в предаването “На фокус с Лора Крумова“.

Той обяви още, че отдавна не живее в България. „Действията на българските власти са абсурди, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това“, заяви Тренчев.

Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”. “Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той. По думите му официалните обвинения – неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ – Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

По думите му, двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той.

Антони Тренчев каза още, че въпреки съветите на всички приятели и близки да не се занимават с България, те са го направили от „родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Тренчев е категоричен – Nexo ще съди България. “Топ професионалисти на глобално ниво” вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. “Ще отстоим своите интереси”, заяви още съоснователят на фирмата.

От компанията за криптовалути Nexo разпространиха видео, в което обясняват, че трансакциите към единия от обвиняемите по досъдебното производство – Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, са направени преди той да бъде включен в забранителния списък на Израел.

Трансакциите са направени през ноември 2019 година и през февруари 2021 година и са стойност 1500 долара и 400 долара, а мъжът фигурира в забранителния списък на Израел от 30 юни 2021 година, пише БНТ.

РЕКЛАМАspot_img