Съратник на шефката на митниците влезе в Пирогов

Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му и с шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова, е транспортиран в болница „Пирогов“. Това каза съдия Тони Гетов преди заседанието на съда. Мярката за неотклонение за него няма да се гледа днес.

На Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт „Лесово“ и го е понижила и е назначила за шеф на митница „Лесово“ Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

В защитната си теза адвокатът на обвиняемине Иво Найденов цитира показания на анонимен свидетел, който е заявил, че работи в МВР. Той заявил, че познава баща и син Марин и Стефан Димитрови и контактувал с тях от лоялност към Бойко Рашков. Знаел, че те се занимават с контрабанда.

Според адвокат Найденов пак според този свидетел баща и син Димитрови лобирали пред главния секретар и външния министър за директор на областната дирекция на МВР в Хасково да бъде назначен конкретен човек, но това не се случило.

Адвокат Найденов заяви, че тези показания са единствените, които говорят за контрабанда и търговия с влияние, но това не е достатъчно и не се подкрепя от други доказателства.

На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина.

Мотивите на прокурорите да поискат постоянен арест за Банкова и баща и син Димитрови са, че има събрани доказателства, от които обосновано да се предложи, че тримата са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Освен това, ако са на свобода тримата могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването, твърдят прокурорите.

Директорът на агенция „Митници“ Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът.

Четете още

Избор на редактора