Сърбия: Бърнабич е новият председател на парламента

Досегашниат премиер на Сърбия Ана Бърнабич беше избрана днес за председател на сръбския парламент, съобщиха местните медии.

За Бърнабич гласуваха 153 народни представители, а петима бяха против, уточнява БТА.

Ана Бърнабич беше предложена от СПП на президента Александър Вучич. Коалицията около СПП спечели след предсрочните парламентарни избори през декември 129 места в 250-местния парламент на Сърбия. Опозиционната проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“, която е втората сила в парламента с 65 места, многократно обвинява управляващите в изборна кражба и настоя за повторни избори.

Бърнабич бе подкрепена и от коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, от Съюза на унгарците във Войводина и партии на националните малцинства, отбелязва Танюг.

Председателят на СПП Милош Вучевич каза днес, че Бърнабич е била отличен премиер и ще бъде отличен председател на Скупщината.

Голяма част от опозицията не присъства на вота.

Гласуването, както и цялото заседание, бяха съпроводени от невиждани досега мерки за сигурност, като покрай мястото на председателстващия през цялото време имаше повече от десет цивилни представители на министерството на вътрешните работи, допълва агенция Бета.

Предложението Бърнабич да бъде избрана на този пост бе обсъждано в Скупщината три дни, които бяха белязани от обиди и караници сред депутатите, отбелязва сръбската секция на Радио Свободна Европа.

По време на дебата опозиционните депутати разкритикуваха предложението Бърнабич да бъде избрана за председател на парламента.

Новият председател на Скупщината трябва да насрочи изборите за местна власт в Белград, за които президентът Вучич каза, че ще бъдат на 2 юни.

„Сърбия срещу насилието“ организира масови протести след местния и парламентарен вот на 17 декември, като обвинява властите в манипулации и изборни нарушения.

През февруари Европейският парламент прие резолюция за Сърбия, която призовава Белград да се проведе независимо международно разследване на нередностите на изборите.

Четете още

Избор на редактора