Сърбия и Косово не се споразумяха след 12 часа преговори

И след вчерашните 12-часови преговори Сърбия и Косово не успяха да подпишат окончателно споразумение за нормализация на отношенията между двете държави, макар че все пак те се договориха как да бъде прилагано то. Това стана ясно след маратонския кръг от преговори, които се водят с посредничеството на ЕС.

Премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич преговаряха близо 12 часа по време на срещата на върха в Охрид. Те обсъдиха план от 11 точки, представен от ЕС миналия месец по време на срещата на върха в Брюксел.

Той предвижда установяване на дипломатически отношения между двете държави 15 г. след като Косово обяви независимост, като Косово и Сърбия ще приемат документите за пътуване, дипломите, регистрационните табели и митническите печати на другата страна.

Споразумението би следвало да разчисти пътя на Косово към членство в международни организации, а правителството в Прищина пък би създало структура за автономия на сърбите (Асоциация на сръбските общини, известна на сръбски като ЗСО), които са 6-7% от населението.

В крайна сметка обаче двете страни не успяха да постигнат окончателно споразумение, което да бъде подписано и от двамата, предаде БГНЕС.

Двамата лидери признаха, че е постигнат напредък, но бързо се изказаха по адрес на другия лидер за това, че не е успял да сложи перо върху хартия. Косовският лидер Курти заяви, че е готов да подпише документа, но обвини сръбския лидер, че не е успял да подпише плана за втори път.

„Другата страна, както и на последната среща в Брюксел на 27 февруари, избягва да подпише споразумението, сега и анекса“, заяви Курти пред репортери. „Сега Европейският съюз трябва да намери механизъм, който да направи статута на това споразумение правно и международно обвързващ“, заяви той.

„Мисля, че направихме една важна стъпка в конструктивна атмосфера и ще започнем да работим върху нещо“, коментира сръбският президент Вучич. „Прищина се ангажира да започне формирането на Общност на сръбските общини в Косово и Метохия. Дали ще го направят, или не, не е известно“, добави той.

Очаква се скоро Вучич да направи обръщение към нацията – за да представи всички точки от анекса на гражданите и да им разкаже какво е обсъдено на срещата. Междувременно, в сръбската столица Белград хиляди хора се събраха на митинг срещу сключването на споразумение. „Този ултиматум … не е споразумение, а предателство“, заяви пред тълпата Милица Джурджевич Стаменковски, ръководител на ултранационалистическата група „Заветници“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че е постигната рамка за изпълнение на плана, но пътят към нормализиране на връзките остава непостижим. „Страните не успяха да намерят взаимно приемливо решение, толкова амбициозно, колкото предвиждахме или предлагахме“, каза той.

Американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че е постигнато трудно, но необходимо споразумение между Белград и Прищина. „Без помощта на нашия съюзник Северна Македония това не би могло да бъде организирано. Това е просто още един пример за това как САЩ и Европейският съюз са надежден партньор за постигане на регионална стабилност. Поздравявам и двете страни за постигането на трудно, но необходимо споразумение за постигане на мирни отношения. Сега това отваря вратата към по-добра и по-голяма европейска интеграция. Оценявам голямото усилие и работа на нашите европейски колеги. САЩ обещават да помогнат за прилагането на споразумението“, каза той в Охрид.

Четете още

Избор на редактора