Сърбия: Кандидат-премиерът обяви състава на кабинета

Бъдещият премиер на Сърбия и бивш министър на отбраната Милош Вучевич предложи днес новите министри в правителството. Сред предложените имена има и две, които попадат в „черния списък“ на САЩ, съобщи сръбската редакция на Радио свободна Европа (РСЕ).

На 17 декември 2023 г. в Сърбия се състояха предсрочни парламентарни избори, а местни избори се проведоха в Белград и още 64 града и общини. Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели 129 депутатски места, а опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ стана втората сила в парламента с 65 места.

Вучевич съобщи, че новият кабинет ще бъде съставен от 25 министерства и пет министри без портфейл. Вицепремиер в новото правителство ще бъде Александър Вулин, бившият директор на сръбската разузнавателна служба и настоящ член на консултативния орган на висшите институции (Сената) на босненската Република Сръбска. Той бе включен в „черния списък“ на САЩ през 2023 г. заради връзки с Русия.

Включването на Вулин в новото правителство предполага укрепване на връзките с Русия въпреки официално обявения проевропейски път на Сърбия, отбелязва Асошиейтед прес. Опозиционната партия Движение на свободните граждани заяви, че с включването на Вулин в новото правителство „Сърбия вече номинално не е на европейския път“. От либералната партия заявиха, че номинацията на Вулин предвещава „международна изолация на Сърбия, конфликти в региона, връзки с Русия и въвеждане на забрани на всички граждански свободи у нас“.

Начело на Министерството на вътрешните работи застава настоящият външен министър Ивица Дачич, който е лидер на Социалистическата партия на Сърбия. Министър на отбраната ще бъде досегашният министър на полицията Братислав Гашич.

Министър на външните работи ще бъде Марко Джурич – доскорошният посланик на Сърбия в САЩ и бивш директор на сръбската правителствена Служба за Косово.

В правителството се завръща още едно име от „черния списък“ на САЩ заради връзки с Русия – Ненад Попович, който ще бъде министър без портфейл.

Дясната партия „Заветници“, която е коалиционен партньор на СПП, получава Министерството на грижа за семейството и демографията. Председателката на партията Милица Джурджевич Стаменковски ще бъде министър.

Досега „Заветници“ беше в опозиция, но след изборите на 17 декември се коалира със СПП и планира отново да участва в коалиция със СПП на местните избори на 2 юни, отбелязва РСЕ.

Сред новите членове на сръбското правителство са доскорошният държавен секретар към министерството на отбраната Неманя Старович, който ще бъде министър на труда, както и Дарко Глишич – министър на публичните инвестиции и Деян Ристич – министър на информацията.

Начело на Министерството на здравеопазването се завръща Златибор Лончар, който не изпълняваше тази функция в последното правителство. Досегашният министър Никола Селакович поема Министерството на културата.

Досегашният министър за държавната администрация и местното самоуправление Александър Мартинович поема Министерството на земеделието. Новата министърка на държавната администрация и местното самоуправление е Йелена Жарич Ковачевич, а Адриана Месарович е министър на икономиката.

Синиша Мали остава начело на Министерството на финансите. На същите позиции, както в последното правителство, остават и Ирена Вуйович (министър на екологията) и Дубравка Джедович Ханданович (министър на енергетиката).

Министър на правосъдието остава Мая Попович, начело на Министерството на строителството отново е Горан Весич, а Томислав Момирович остава министър на вътрешната и външната търговия.

Таня Мишчевич остава министър на евроинтеграцията, а Славица Джукич Деянович отново е министър на образованието. Йелена Бегович ще бъде министър на науката, докато Милан Къркобабич остава министър на грижата за селото.

Начело на Министерството за правата на човека и правата на малцинствата остава Томислав Жигманов, а Зоран Гаич отново е министър на спорта.

Хюсеин Мемич остава начело на Министерството на туризма и младежта.

Освен Ненад Попович, в новото сръбско правителство ще има още четирима министри без портфейл – Новица Тончев, Джордже Миличевич, Усаме Зукорлич и Татяна Мацура.

Утре парламентът на Сърбия ще проведе заседание, на което ще бъде избрано новото сръбско правителство. Заседанието е насрочено за 12 часа. На заседанието Вучевич ще представи експозе, план на работата и предложение за съставяне на сръбското правителство. Очаква се утре  новите членове на сръбското правителство и премиерът да положат клетва, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

Четете още

Избор на редактора