Сътрудник на Тръмп осъден да плати $148 млн. за клевета

Дългогодишният сътрудник на Доналд Тръмп – Руди Джулиани, бе осъден да плати повече от 148 милиона щатски долара обезщетение на две бивши служителки на избирателната комисия в Джорджия, които е оклеветил чрез неверни обвинения, че са помогнали за фалшифицирането на изборите през 2020 г. срещу Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Съдебните заседатели във федералния съд във Вашингтон установиха, че Джулиани дължи на работничките – Уандреа „Шей“ Мос и майка ѝ Руби Фрийман – около 73 милиона щатски долара, за да ги обезщети за нанесените им репутационни и емоционални вреди, и 75 милиона щатски долара, за да накаже бившия адвокат на Тръмп и някогашен кмет на Ню Йорк за поведението му.

Федерален съдия определи преди процеса, че Джулиани носи отговорност за клевета, умишлено причиняване на емоционален стрес. Единственият въпрос пред съдебния състав беше каква сума за обезщетение да бъде наложена на Джулиани, който е помогнал на бившия президент Тръмп да прокара фалшивите си твърдения за изборни измами през 2020 г.

Джулиани заяви, че ще обжалва. „Абсурдността на сумата само подчертава абсурдността на цялото производство“, каза той пред репортери извън съдебната зала.

Четете още

Избор на редактора