С литургия започва Денят на Хасково

С литургия в архиерейския храм „Успение Богородично“ започва днешният Ден на Хасково. Южният областен център утвърждава църковния празник „Рождество на Пресвета Богородица“ за свой с решение на местния Общински съвет преди 30 години.

Програмата продължава със заседание на Общинския съвет. В неговия край ще бъдат връчени тазгодишните отличия „Почетен гражданин на Хасково“ и „Почетен знак на Хасково“.

В афиша са още откриването на стенопис на фасадата на Основно училище „Шандор Петьофи“, фермерски пазар и демонстрации на военно-симулативната игра „VIPER 7“ на бившата военна авиобаза край село Узунджово.

Художникът Владимир Запрянов ще открие своя юбилейна изложба живопис. Следва програмата на „Каунь фест“ – свързана с популяризирането на местния диалект инициатива на местни интелектуалци, в рамките на която са Национална изложба на карикатури и прожектиране на селектираните филми от Международния конкурс за късометражен филм.

Акцентът в програмата трябваше да бъде празничният концерт с участието на поп изпълнителите Мартина и Миро. Той обаче се отменя заради обявения с решение на кабинета Ден на национален траур за жертвите на наводненията в Царево, съобщиха от общинския пресцентър. Няма да се състои и предвидената заря.

Днес се навършват и 20 години от откриването на монумента „Света Богородица с Младенеца“ на хълма „Ямача“ над града, който бе записан през 2004 година в Книгата на рекордите на Гинес като най-високата в света статуя на Божията майка и отрочето ѝ. Тя стана символ на града, който е наричан и „Градът на Богородица“.

Четете още

Избор на редактора