С помощта на „Възраждане“ Пеевски ще пише конституция

Народното събрание избра Делян Пеевски за член на конституционната комисия с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и поради отказа на „Възраждане“ да участват в гласуването. Преди ден ДПС направи предложение Пеевски да стане член на комисията на мястото на избрания преди това Гюнер Ахмед.

Общо 109 депутати гласуваха „за“, 67 „против“, 8 – „въздържали се“. Единствено присъстващите в залата депутати от ПП-ДБ и БСП гласуваха „против“.

Много особено бе поведението на „Възраждане“. В началото на дебата по предложението депутатът от партията Цончо Ганев призова на няколко пъти ПП-ДБ да подкрепят Пеевски, за да си платят цената за влизането в колаборация с ГЕРБ и ДПС.

След това обаче всички депутати от „Възраждане“ отказаха да вземат участие в гласуването и така Пеевски стана член на комисията. Партията има 37 депутати, с които можеше да обърне вота.

Искрен Митев от ПП-ДБ коментира след гласуването, че предложението е минало, защото „Възраждане“ не е участвало в гласуването, с което реално са подкрепили Пеевски.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че ДПС има право да изпрати Пеевски в конституционната комисия, защото това е вътрешно решение на партията.

„Хубаво е да не изпадаме в такива страсти и да гласуваме „за“, за да подкрепим тази смяна. Предлагаме цялата зала да подкрепи тази смяна“, каза той. Десислава Атанасова (ГЕРБ) отговори на Йорданов, като му напомни, че в предишните парламент ИТН е оспорвала номинации на ГЕРБ за членове на парламентарните комисии.

Христо Иванов коментира, че конституционната комисия е специално създаден инструмент за предоговаряне на обеществения договор, която е много крехка и трябва да се удържи на максимално експертно ниво.

Това трябва да го правим заедно. Това включва всички – ДПС, „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“. Избирателите на ДПС бяха отделени от демократичните сили в началото на прехода. Това трябва да се преодолее, но да не предизвиква никакви съмнения. С уважение към правото на всяка ПГ да издига своите предложения аз и моята парламентарна група няма да можем да го подкрепим“, каза Иванов за номинацията на Пеевски.

Радомир Чолаков от ГЕРБ отговори, че персоналният състав не е най-важното за тази комисия, а е важен консенсусът, който може да бъде постигнат.

Четете още

Избор на редактора