Тагарев ще пита парламента за нови траншове оръжие към Киев

Възможностите за оказване на хуманитарна и военнотехническа помощ на Украйна, обсъди вчера военният министър Тодор Тагарев на среща с посланичката на Украйна Олеся Илашчук, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM“, каза министър Тагарев по време на разговорите.

„Политическото ръководство на Министерството на отбраната се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество“, допълни той.

Министър Тагарев изрази загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ и каза, че България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата.

Олеся Илашчук изказа благодарност за оказваната от България хуманитарна и военнотехническа помощ.

По-рано тази седмица новоназначеният военен министър Тодор Тагарев коментира предпазливо какво нова военна помощ може да предостави България на Украйна, като на този етап не даде конкретна информация.

Той обаче каза, че ще иска разрешение от парламента и за новите траншове към Киев, въпреки че решението на Народното събрание от миналата година предполагаше военната помощ да не е еднократен акт.

Четете още

Избор на редактора