„Таймс“: Подкрепата на САЩ за Украйна може да „избледнее“ скоро

Подкрепата на САЩ за Украйна във войната й с Русия може скоро да отслабне, предупреждава анализаторът на влиятелния британски в. „Таймс“ Джерард Бейкър. Експертът по американска политика, пише че вътрешните икономически проблеми на Щатите и сложните отношения с Китай могат да доведат до „избледняване“ на решимостта на американците да помагат.

„Сега въпросът е дали волята за победа [на Запада и на Путин] е асиметрична – по-специално дали желанието на Запада да подкрепя Киев е ограничено във времето. Засега знаците не са обнадеждаващи“, пише Бейкър.

Според него ентусиазмът на САЩ и НАТО може да избледнее поради 5 основни причини:

1. Проста умора: войната се проточва и напуска първите страници на пресата.

2. Американските политици ще бъдат загрижени преди всичко за състоянието на икономиката на страната: тя изглежда се плъзга към рецесия. „Това неизбежно ще повиши гласовете на тези, които казват – сега те са в малцинство – че Съединените щати трябва да спрат да изпомпват огромни ресурси във война, която е на 5000 мили от тях“, пише Бейкър.

3. Вниманието на американците ще бъде отвлечено и от конфронтацията с Китай, за който мнозина във Вашингтон смятат, че вече използва украинската война като прикритие за прокарване на амбициите си в Азиатско-тихоокеанския регион.

4. Избори на част от конгресмените след 3 месеца. Демократите на Байдън може да загубят контрола над Камарата на представителите. Освен това, въпреки че мнозинството от републиканците подкрепят Украйна, те трябва по някакъв начин да се дистанцират от политиката на Байдън, да го критикуват за нещо.

5. Енергийната криза в Европа. Ако тя вече намали подкрепата за Украйна в европейските страни, твърди Бейкър, тогава в Америка ще прозвучат по-силни призиви да спре да плаща за европейската война, за която самите европейци не искат да плащат.

Четете още

Избор на редактора