Теглят жребия за Евро 2024 в 19 часа

Жребият за Европейското първенство по футбол през 2024 година в Германия ще се проведе днес (2 декември) в 19:00 часа българско време. Тегленето на групите ще се състои в зала „Елбфилхармони“ в Хамбург.

До момента 21 национални отбора са се класирали за финалния турнир. Последните три селекции ще станат известни на 26 март догодина, когато ще се играят плейофите в Лигата на нациите.

В навечерието на жребия най-желани са групи B и E, защото победителите на осминафиналите ще играят срещу най-добрите трети класирани селекции от останалите групи, което дава преимущество на победителите в съответните групи.

24-те отбора, които се класират за Евро 2024 (три отбора ще бъдат определени от плейофите в Лигата на конференциите през март 2024 г.), са разделени в четири отделни урни. Представянето им в квалификацията определя в коя урна ще бъде всеки отбор.

Домакинът Германия ще бъде в урна 1 заедно с петте отбора, които имат най-добър резултат от квалификационния етап. Следващите шест най-добри отбора ще бъдат в урна 2, следващите шест в урна 3 и накрая, останалите шест в урна 4. Всяка група ще включва по един отбор от всяка урна.

Урна 1: Германия, Португалия, Франция, Испания, Белгия, Англия

Урна 2: Унгария, Турция, Румъния, Дания, Албания, Австрия

Урна 3: Нидерландия, Хърватия, Словакия, Шотландия, Словения, Чехия

Урна 4: Италия, Швейцария, Сърбия, Уелс/Финландия/Полша/Естония, Босна и Херцеговина/Украйна/Израел/Исландия, Грузия/Люксембург/Гърция/Казахстан

Ето и програмата за Евро 2024:

Групова фаза: 14 юни – 26 юни

Осминафинал: 29 юни – 2 юли

Четвъртфинали: 5 юли/6 юли

Полуфинали: 9 юли/10 юли

Финал: 14 юли

Четете още

Избор на редактора