Тежка загуба за рока. Отиде си Джеф Бек

Легендарният рок музикант, виртуозният китарист Джеф Бек почина на 78-годиша възраст, съобщи английският вестник „Гардиан“. Смъртта на музиканта е настъпила във вторник от остър менингит.

Джеф Бек бе китарист на култовата рокбанда „Ярдбърдс“ през 60-те години на миналия век, а след разпадането й основа група, която носеше неговото име.

Джеф Бек беше описван като един от най-великите китаристи и легенда на рок и джаз музиката. А пръстите му бяха застраховани за над 7 милиона британски паунда. Той е един от пионерите на електрическата китара и поставя основите на ползването на ефекти при свиренето на нея. 8 пъти е носител на наградата „Грами“.

Ведага след обявяването на смъртта на Джеф Бек други известни китаристи споделиха мъката си.

„Войнът на шестте струни вече не е сред нас, за да разпръсква магията си над нас“, написа Джими Пейдж в туитър.

„Губим един от най-великите китаристи в историята“, лаконичен бе Мик Джагър. За Род Стюарт, който е имал турнета с Джеф Бек това определено е бил най-великият музикант.

Беше чест да те позавам, изпрати Бек пък Ози Озбърн.

Роденият през 1944 г. Джеф Бек започва да свири още като ученик. А след като Ерик Клептън напуска „Ярдбърдс“ той е поканен да заеме мястото му след препоръка на Джими Пейдж.

20 месеца по-късно Бек напуска групата след опустошително по думите му турне в САЩ. Китаристът започва соло кариера като издава няколко албума, свири и заедно с Джон Маклафлин. През 70-те свири заедно с Джордж Мартин и започва да примесва в рока и множо джаз елементи.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора