17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Тежък удар за Макрон на втория тур на изборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон понесе тежък удар на втория тур на парламентарните избори. Коалицията му „Заедно!“ загуби мнозинството си в Националното събрание.

Лявото обединение, чийто лидер е Жан-Люк Меланшон, ще бъде водещата опозиционна сила в долната камара на френския парламент, съобщава „Франс прес“.

Изборите бяха белязани още от пробив на крайнодесния “Национален сбор” на Марин Льо Пен, който ще се сдобие със своя група в Националното събрание.

Консервативната партия “Републиканците” загуби статута си на основна опозиционна сила, но въпреки това може да осигури мнозинство на Макрон със своите 61 депутати и е смятана за негов коалиционен партньор. Лидерът на „Републиканците” Кристиан Жакоб обяви, че партията му остава в опозиция.

Друг вариант пред френския президент е да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект.

Според преброяване на АФП, обхващащо всички подадени бюлетини, на коалицията “Заедно!” не й достигат около 40 места за абсолютно мнозинство от 289 места в 577-членното Национално събрание. Това е най-малкото относително мнозинство в историята на Петата република, основана през 1958 г.

Резултатите поставят под въпрос възможността на Макрон да управлява ефективно и да прокара своята политическа програма, особено реформата на пенсионната система.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини