Температурни рекорди в Търговище и Монтана

Температурен рекорд от 20 градуса е регистриран днес в Търговище. Максималната температура за датата 18 януари в региона е 16,5 градуса, измерени през 1955 година, съобщи за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в града Красимира Стойчева.

Справка в регистрите на институцията показва, че абсолютният максимум за месец януари за региона е 20,6 градуса,  измерени на 20 януари 2014 година.

Най-студено на днешната дата пък е било през 1961 г. , когато термометрите са отчели минус 14,6 градуса. За Търговищко абсолютният минимум за януари е минус 23,2 градуса, отчетен на 26 януари 2010 г., припомни Стойчева.

И в следобедните часове в областта остава ветровито. Както БТА съобщи, поривите на вятъра в Търговищко достигнаха 17 метра в секунда, което се равнява на около 61,2 км/час. Максималните пориви са били през нощта. Скоростта на вятъра е около 15 метра в секунда (54 км/час).

Рекордните за 18 януари 20,5 градуса са измерени пък в Монтана в 14 часа днес.

Причина за необичайното затопляне на времето в този ден е южният вятър, който духа от сутринта в Монтана и региона и силното слънце, което грее в областния град днес.

Топлото време напълни паркове и кафенета на открито с хора, детските площадки – с малчугани. Подлъгани от топлото време пчели излязоха от кошерите в средата на зимата, макар да няма цвят и да няма как да събират мед.

В този период на януари най-студено в Монтана е било през 1985 година, когато са измерени минус 28 градуса.

РЕКЛАМАspot_img