Васил Терзиев е новият кмет на София

Васил Терзиев печели оспорваната кметска надпревара в София, показват окончателните резултати при обработени 100% от протоколите.

За издигнатия от коалицията ПП-ДБ-Спаси София кандидат са гласували 175 044 столичани.

Общинската избирателна комисия – Столична община излезе с решение на основание чл. 87, т. 26 ИК и чл. 452 ИК и въз основа на получените данни от протоколите на секционните избирателни комисии и на Общинска избирателна комисия, в което обяви Васил Александров Терзиев за избран за кмет на Столичната община на втори тур, съобщи БНР.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския административен съд в 7-дневен срок от обявяването.

Васил Терзиев печели 48.17 на сто, а Ваня Григорова – 46.92 на сто от вота. Разликата е около 4500 гласа.

4.92% са гласували с „Не подкрепям никого“.

Предстои трудното – да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме – това заяви на първото си изявление след изборите новият кмет на София Васил Терзиев.

Той се яви пред медиите в централата на ДСБ заедно с първия в листата на ПП-ДБ и „Спаси София“ Борис Бонев, както и с лидерите на формациите, които го подкрепиха – Христо Иванов, Кирил Петков, Владислав Панев и ген. Атанас Атанасов.

ПП-ДБ печели изборите във Варна, Благоевград и Пазарджик, докато ГЕРБ в Пловдив, Хасково, Сливен, Велико Търново, Плевен, Габрово и други.

Кметовете на Русе и Шумен пък са от БСП.

Във Варна, при обработени 100% протоколи, кандидатът на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Благомир Коцев получава 53.06% от гласовете. На втора позиция е кандидатът на ГЕРБ Иван Портних с 41.52% от гласовете.

В Благоевград, при обработени 100% протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), Методи Байкушев, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, получава 50.21 на сто от гласовете. На второ място е Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет, с 47.24%.

В Пловдив, при обработени 100% от протоколите от СИК в OИК, с 54.15 на сто от бюлетините води Костадин Димитров (ГЕРБ), следван от Ивайло Старибратов от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 41.68 на сто.

Във Велико Търново при обработени 100 процента протоколи в Oбщинската избирателна комисия (ОИК) Даниел Панов (ГЕРБ) има 53.20 на сто от вота, а Йордан Терзийски от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 42.30 на сто.

В Габрово, при обработена 100-процентова извадка от протоколи от СИК в OИК, Таня Христова от ГЕРБ получава 66.58 на сто от вота на хората, следвана от Даниел Петров („Възраждане“) с 28.86 на сто от гласовете.

В Добрич, при обработени сто процента от протоколите на СИК в OИК, Йордан Йорданов от местната коалиця ДБГ взема 50.72 на сто от гласовете. На второ място е Красимир Николов (ГЕРБ) с 45.04 на сто от вота.

В Кюстендил, при обработени сто на сто от протоколите на СИК в OИК, пръв е Огнян Атанасов („Партия на Зелените“), с 68.63 на сто от гласовете, следван от дългогодишния кмат Петър Паунов (местна коалиция ГЕРБ) с 29.61 на сто от бюлетините.

В Ловеч, при обработена 100-процентова извадка на протоколите от СИК в OИК, води Страцимир Петков от „Има такъв народ“ (Партия „Български възход“) с 51.76 на сто, следван от Валентина Недялкова (ГЕРБ-СДС) с 45.60 на сто от бюлетините.

В Пазарджик, при обработени 100% протоколи на СИК в OИК, пръв е Петър Куленски от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 53.94 на сто, следван от Тодор Попов от местна коалиция „Новото време“ с 43.95 на сто от гласовете.

В Плевен, при обработени на сто процента от протоколите в OИК, Валентин Христов (ГЕРБ) води с 63.62 на сто от гласовете, следван от Георг Спартански от инициативен комитет с 33.51 на сто от вота.

В Русе, при обработени 100% протоколи в OИК, пръв е Пенчо Милков от местна коалиция „БСП за България“, с 63.00 на сто от гласовете, следван от Иван Иванов (ГЕРБ) с 31.58 на сто от вота.

В Силистра, при обработени сто процента от протоколите на СИК в ОИК, пръв е Александър Сабанов, независим, с 56.21 на сто от вота, следван от Ивелин Иванов (ГЕРБ) с 41.27 на сто от гласовете.

В Сливен, при обработени 100% от протоколите от СИК в OИК, води Стефан Радев (ГЕРБ) с 59.33 на сто от вота, следван от Пламен Стоянов партия „Пряка Демокрация“ с 37.89 на сто.

В Смолян, при обработена 100-процентова извадка на протоколи от СИК в OИК, води Николай Мелемов (ГЕРБ) с 48.63 на сто от гласовете, следван от Стефан Сабрутев от Движение „Нашият град“ с 47.47 на сто.

В Хасково, при обработена 100-процентова извадка от протоколите на СИК в OИК, пръв е Станислав Дечев с 60.37 на сто от гласовете, а на второ място е Николай Ставрев, независим, с 37.37 на сто от вота.

В Шумен при обработени 100 процента протоколи от СИК в OИК води Христо Христов от „БСП за България“ с 71.38 на сто от гласовете, а втори е Георги Колев (ГЕРБ) с 25.88 на сто.

Четете още

Избор на редактора