Терзиев дари заплатата си за „Детско сърце“ и „Муковисцидоза“

Възнаграждението, което получих като кмет на столицата за декември е 3098,96 лева. Дарих 1597,96. лв. на Асоциация „Детско сърце“ и 1500 лв. на Асоциация „Муковисцидоза“ България. И запазих символично 1 лев. Това съобщи във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Асоциация „Детско сърце“ обединява родители, детски кардиолози, психолози, юристи и всички, които дават своята безкористна помощ и подкрепят деца и млади хора със сърдечни заболявания. На близо 500 деца на година се установяват сърдечни проблеми, а поне 250 се нуждаят от операция през първата година от живота им. Имаме 20 000 пораснали деца и млади хора с вродена сърдечна малформация, пише още той.

Втората кауза е тази на Асоциация „Муковисцидоза“ България, които с дарението ще могат да осигурят специалните инхалатори, които използват техните пациенти. Евтината им версия струва 500 лв. и е с 5 години гаранция. В момента има кампания за събирането на 25 000 лв. за 50 инахлатора, които са абсолютна необходимост за пациентите освен нужните им медикаменти. В България има около 300 пациенти регистрирани с муковисцидоза – най-често срещаното генетично рядко заболяване, което обикновено се проявява в ранна детска възраст и засяга белите дробове и стомашно-чревната система, обяснява кметът.

„Надявам се, че споделяйки всички тези съдби и каузи, ще успея да мотивирам и други да направят своето малко добро дело. Разбирам всички, които ще кажат, че това не е системното решение и съм готов да се съглася. Осъзнавам, че е отговорност на нас – управниците, да направим така, че всички нуждаещи се да не трябва да търсят помощ по този начин. Доколкото можем ние ще се постараем всичко, което зависи от нас в Столичната община да бъде направено и подобрявано. Това ще отнеме време, което всички тези хора нямат, затова ще продължа да дарявам всеки месец своята заплата така, както обещах. И ще давам трибуна на каузите и призивите за помощ, за да може повече хора да се включват в тези благородни инициативи“, пише още той.

Четете още

Избор на редактора