Терзиев иска да тегли заеми за 48 млн. лв.

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране.

Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Васил Терзиев предлага с доклад до Столичен общински съвет необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лв.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“, информират от пресслужбата на „Московска“ 33.

За да се осигури необходимото финансиране е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии, казват още от екипа на Васил Терзиев.

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта, уточнява БНР.

Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада – изток“, „Драгалевци“, „Суходол“, „Овча купел“, „Обеля“, кв. „Бенковски“, „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне“, гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул.“Граф Игнатиев“, ул.“Солунска“, ул.“Цар Шишман“, ул.“Московска“, ул.“Г.С.Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св.Кл.Охридски“, „Св.Седмочисленици“ и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период.

От своя страна бившият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев написа в профила си във ФБ:

„Със заповед на кмета за корекции в бюджета да се прехвърлят средства и след това с решение на общинския съвет да бъде одобрена тази корекция. Така кметът ще може да плати до Нова година и ние ще одобрим корекциите след като съветът започне работа. Това е законосъобразното решение и сме го правили много пъти за различни проекти.

Другият вариант е държавата да осигури оборотно финансиране по специалния ред за европейски проекти, изпълнявани от общините – както неведнъж е правено. Министерството на финансите и управляващия орган на съответната програма имат ключова роля и всички правомощия това да стане за няколко дни“.

Според него тези предложения са напълно постижими и възможни при неработещ заради ината на спечелилите изборите ПП-ДБ-СС. „И още един съвет – пак непоискан, но нали работя съветник – не използвайте големите инфраструктурни проекти за политическо изнудване. София се нуждае от заявено политическо лидерство, с блъфове няма да стане“, категоричен е Георгиев.

Четете още

Избор на редактора